Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Χρήσιμες Πληροφορίες για την ζωή στην Ιταλία



Τράπεζες
Μια από τις πρώτες συζητήσεις στο μάθημα ιταλικών είναι σχετικά με τις τράπεζες και τους τραπεζικούς λογαριασμόυς. Σίγουρα θα αναφερθούν τα πλεονεκτήματα των τραπεζικών λογαριασμών στα PosteItaliane, που κοστίζουν 3-4€/μήνα, αλλά υπάρχει κι ένας επιπλέον φόρος 8,5€ κάθε τρεις μήνες. Άλλο ένα πλεονέκτημα είναι ότι κάποια ταχυδρομεία είναι ανοιχτά και το μεημέρι και τα πρωινά του Σαββάτου, οπότε μπορείτε να κάνετε καταθέσεις, αναλήψεις και συναλλαγές τις ώρες που δεν εργάζεστε. Υπάρχει και η online εκδοχή, αλλά είναι πιο ακριβή και γι' αυτό λίγοι την χρησιμοποιούν. Ωστόσο, γενικά αυτός ο τύπος λογαριασμόυ φαίνεται να έχει μόνο πλεονεκτήματα.
Σε άλλες χώρες, είναι δεδομένη η online πρόσβαση στο λογαριασμό σας και η μη πληρωμή συναλλαγών, αναλήψεων, καρτών। Όχι στην Ιταλία!
Μαγαζιά, εμπορικά κέντρα, υπηρεσίες
Στην Ιταλική κουλτούρα, η παράδοση και τα έθιμα είναι πιο σημαντικά από την δουλειά. Γι΄αυτό δεν υπάρχουν μαγαζιά και σουπερμάρκετ ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο και μόνο λίγα από αυτά ανοίγουν Κυριακή. Συνήθως, ακόμη και τα μεγάλα εμπορικά ανοίγουν μια Κύριακή τον μήνα ή πριν τις γιορτές. Επίσης, πολλά είναι κλειστά το μεσημέρι, δηλαδή από τις 12.30-13 ως τις 16-17. Συχνά, μαγαζιά, εστιατόρια, μπαρ, μουσεία κλπ είναι κλειστά Δευτέρα πρωί ή και Τρίτη απόγευμα.
Βενζινάδικα όπου μπορείτε να προμηθευτείτε καύσιμα και μικροπράγματα όπως φαγητό, εφημερίδες, αλκοόλ θα βρείτε στις εθνικές οδούς. Μέσα στις πόλεις θα βρείτε μόνο καύσιμα και μάλιστα self-service και με προπληρωμένα.
Τρένα Στην Ιταλία, την αγορά ελέγχει κατά κύριο λόγο η Trenitalia(www.trenitalia.com). Συνεπώς, οι τιμές είναι σχετικά υψηλές και το ταξίδι όχι και τόσο άνετο. Υπάρχουν διάφοροι τύποι τρένων. Τα πιο αργά ονομάζονται Regionale. Το εισιτήριο σε αυτά πρέπει να επικυρωθεί πριν ανεβούμε στο τρένο, αλλιώς μπορεί να πληρώσουμε πρόστιμο έως και 50 ευρώ. Γρηγορότερα και ανετότερα είναι τα Intercity. Επίσης υπάρχουν και τα Eurostar, μεταξύ των οποίων και τα Frecciargento και Frecciarossa, τα οποία ταξιδεύουν με ταχύτητα έως και 360km/h।

Ιταλοί
Χαμογελαστοί, γαλήνιοι, εγκάρδιοι. Όταν συναντάς Ιταλούς, αποκλείεται να μην παρατηρήσεις την θετική τους στάση απέναντι στη ζωή. Φίλοι, συνάδελφοι, γείτονες, όλοι χαιρετιούνται με Buongiorno - Ciao - Salve. Συχνά, ένας απλός χαιρετισμός μπορεί να οδηγήσει σε μια σύντομη συζήτηση (που μπορεί να διαρκέσει και 1 ώρα!). Μην εκπλαγείτε αν βρεθείτε προσκεκλημένοι σε δείπνο ή απεριτίβο! Γενικά, οι Ιταλόι είναι φιλικοί και κάνουν εύκολα παρέας, αλλά σοβαρά ζητήματα και προβλήματα συζητούν μόνο με τους καλύτερους τους φίλους.
Tags: Ζωή στην Ιταλία, Σπουδές στην Ιταλία

Επισκευτείτε το site μας: www.galileogalilei.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου